Om solpaneler

Solpaneler är ett väldigt populärt alternativ för privatpersoner när det gäller att minska värmeräkningarna. De är väldigt enkla att installera då man helt enkelt fäster de på hustaket på den plats där de får så mycket solljus som möjligt. Man behöver alltså inte gräva i marken eller göra andra komplicerade installationer som med många andra metoder för att värma huset.

Hur solpaneler fungerar

Solpaneler överför värme från solen genom vatten eller glykol. Det hela börjar med att solen lyser på en eller flera solpaneler som du har installerat, genom solpanelen så finns ett antal rör med vätska i och vätskan värms upp av solens värme.

Från solpanelen så går rören genom en vattentank där värmen förs över till vatten, temperaturen i denna tank kan nå mellan 50-80 grader. Från denna tank så kan man till exempel få varmvatten till kranar i huset, eller så kan det användas till golvvärme eller element.

Använd andra värmesystem mindre

Om du maximerar dina solpaneler genom att ha både golvvärme och element som drivs med hjälp av varmvattnet så kan du minska dina värmeräkningar drastiskt. Du behöver givetvis inte använda dina solpaneler till allt detta, det är fortfarande effektivt även om du till exempel endast använder de för varmvatten till badrummet.

Låga kostnader och enkel installation

En av de främsta anledningarna till att solpaneler blir allt mer vanliga är att de har en låg kostnad jämfört med hur mycket värme de kan erbjuda. Trots att det är svårt att förlita sig enbart på solpaneler för värme, särskilt i Norden, så kan det hjälpa till att skapa en hel del extra värme under vintermånaderna.

Allt som behövs för att installera solpaneler är att fästa de på taket, att skaffa en tank och se till att vattnet kommer dit det ska, svårare än så är det inte. Så om du tycker att det låter lockande att betala mindre i värmeräkningar och samtidigt vara skonsam mot miljön så bör du helt klart överväga solpaneler.